Hozzátartozóknak

Kedves Szülő, Hozzátartozó!

Ha erre a részre kattintottál, akkor gyermeked/hozzátartozód nagy eséllyel tagja az LMBTQI közösségnek, azaz leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, vagy queer. Elképzelhető, hogy ő maga osztotta ezt meg veled, azaz coming-out-olt, de az is előfordulhat, hogy Te magad jöttél rá vagy pedig mástól tudtad meg.

Ha ő tárta fel előtted
nemi identitása vagy szexuális irányultságának különbözőségét, valószínűleg meglepett a dolog és a meglepődésen túl talán egyéb érzések is kavarogtak benned. Ez lehetett aggodalom, félelem, önvád, csalódottság, kíváncsiság, megértés és elfogadás vágya és még sorolhatnánk. Fontos, hogy tudd, hogy ezek, és minden más előtörő érzés is, rendben van. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen érzünk és reagálunk. Arról nem is beszélve, hogy az érzelmek változhatnak, sőt hullámozhatnak is bennünk.Talán olyan gondolatok is cikáznak a fejedben, hogy „Miért éppen velünk történik mindez?”, „Mit fognak gondolni az ismerőseink?”, „Hogyan fog boldogulni a munkahelyén és úgy egyáltalán az életben?”, „Mit rontottam el én, hogy ilyen lett?”, „Mi lesz, ha emiatt nem fogják szeretni, sőt bántják is?”, „Hogyan tudnék én segíteni neki?” Ezek mind érthető és fontos kérdések, amelyek megválaszolásához idő kell. Légy ebben türelmes saját magaddal! 

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy egyrészt Te nem rontottál el semmit. Az a tény, ami a tudomásodra jutott, nem kell, hogy kapcsolatotok végét jelentse. Sőt, éppen ellenkezőleg! Ez a fajta új ismeret szerettedről, éppen hogy nagy eséllyel közelebb hoz majd benneteket egymáshoz. Ha ő mondta el neked, hogy „más”, akkor ez az őszinte bizalom jele, amiért hálás lehetsz. Ha még nem mondta el neked, akkor valószínűleg még ő maga is vívódik és még azon az úton halad, hogy elfogadja saját magát és még nem tart ott, hogy erről beszéljen. 

Mit tegyél, illetve mit érdemes tenned?

Az első és legfontosabb, hogy nyugtasd meg gyermeked/hozzátartozód. Az előbújással kockázatot vállal és sebezhetőnek fogja magát érezni. Lehet, hogy nehéz megbarátkozni a gondolattal, hogy szeretted MÁS, mint a többiek, de hidd el, hogy neki legalább ilyen nehéz volt mindezzel szembenéznie és elfogadnia magát. Miután megtudtad, hogy gyermeked az LMBTQI közösség tagja, figyelj oda arra, hogy mit mondasz és teszel, mert figyelni és értelmezni fogja a reakciód. Fejezd ki, hogy megértetted mondandója fontosságát és mutasd ki az iránta érzett szereteted, tiszteleted. Nagyon fontos éreznie, hogy az iránta érzett érzéseid nem változtak pusztán attól a ténytől, hogy előbújt. 


Ha felmerült benned, hogy gyermeked/hozzátartozód meleg, de nem beszélt még róla, akkor két dolog lehetséges. Az egyik, hogy mégsem érintett, a másik pedig, hogy érintett, de még nem áll arra készen, hogy felvállalja magát. Lehet attól is tart, hogy ha előbújik neked, akkor fájdalmat és csalódást okoz ezzel neked. Ilyenkor az a leghelyesebb, ha hagysz neki időt és teret, hogy ő dönthesse el, mikor és hogyan szeretne ebben a témában megnyílni. Amit tehetsz, hogy elfogadó és támogató légkört teremtesz és biztosítod arról, hogy elfogadó vagy az LMBTQI közösség irányába.

Ha egy fogalmat nem értesz, akkor nyugodtan kérdezd meg az érintett személyt, hogy ő mit ért alatta. Jobb, ha nem gyártasz feltételezéseket, hanem egyenesen megkérdezed, hogy neki mit jelent az adott identitás. Az olyan kérdések, mint a „Milyen kifejezést szeretnéd, hogy használjak, amikor erről beszélünk?” segítenek megérteni azt, hogy ő hogyan látja magát és kettőtök között a mélyebb kapcsolódást is elősegítik. 

Kezdjük az alapoknál. A nemi identitás az egyén saját férfi, női, vagy egyéb önképére utal. Abban az esetben, amikor a biológiai nem és a nemi identitás nem esik egybe, az egyén transzneműként azonosíthatja magát. A szexuális irányultság azoknak a nemére utal, akik iránt az egyén szexuális vagy romantikus vonzalmat érez. A szexuális irányultság kategóriái tipikusan lehetnek az azonos nemhez való vonzódás (meleg vagy leszbikus), a sajáttól eltérő nemhez való vonzódás (heteroszexuális), vagy több nemhez való vonzódás (biszexuális). Bár ezek a kategóriák széles körben használatosak és elfogadottak, kutatások mutatják, hogy a szexuális irányultság nem mindig sorolható be ilyen könnyedén, hanem inkább egy kontinuumot alkot. Legegyszerűbb, ha elképzelünk egy olyan skálát, amelynek egyik vége képviseli a 100% heteroszexualitást, a másik pedig a 100% homoszexualitást. Alfred Kinsey szerint a legtöbb ember valahol a két végpont között helyezkedik el ezen az ún. Kinsey-skálán és az életben is. Ezen kívül bizonyos emberek szexuális irányultsága képlékeny, azaz fluid, és ez a jelenség leginkább nők körében tapasztalható. 


Fontos hangsúlyozni, hogy az eltérő nemi identitás, szexuális orientáció nem minősül betegségnek. 1973-ban az Amerikai Pszichiátriai Társaság törölte a homoszexualitást a pszichés rendellenességek listájáról. A transzneműség, mint mentális zavar is törölve lett 2018 júniusában a BNO-ból, azaz a betegséges nemzetközi osztályozásából. 

Az ún. átnevelő vagy más néven reparatív terápiák pedig (amiknek fals célja a nem-heteroszexuális irányultság illetve a transz nemi identitás megváltoztatása) nem csak hogy nem működnek, de kifejezetten ártalmasak is. Ezek azt a nézetet erősítik az LMBTQI személyben, hogy nem elfogadható úgy, ahogy van, s nem helyénvaló az sem, ahogy érez. Erősíti a szégyenérzetet és növeli a belső feszültséget, ami rossz hatással van az önelfogadásra és a lelki egészségre is. 

A Magyar Pszichológiai Társaság is azt hangsúlyozza, hogy attól várható pozitív eredmény a pszichoterápiában, ha a terápia (és maga a terapeuta) a szexuális és nemi sokszínűséget és az ehhez tartozóidentitást támogatóanelfogadja.

A társadalom 5-8%-a leszbikus, meleg, biszexuális, transz nemű, queer vagy interszex (LMBTQI) és a többségüknek van családja, tehát évente több százezer szülő kerül hozzád hasonló helyzetbe. Ez azt jelenti, hogy az LMBTQI emberek mindenhol ott vannak, sőt, velük együtt családjaik és hozzátartozóik is, de nem, vagy kevésbé láthatóak. A lényeg, hogy: NEM VAGY EGYEDÜL!


A Háttér Társaság 1996 óta nyújt ingyenes és anonim lelki segélyt (www.hatter.hu/lelkisegely), ahol minden nap 18 és23 óra között fogadja a hívásokat, hétfőnként és szerdánként 18-tól 23 óráig pedig chates megkereséseket is elsősorban LMBTQI témájú kérdésekben. 

Ezen kívül lehetőség van ingyenes 10-12 alkalmas személyes konzultációkra is a Személyes Segítő Szolgálat (https://hatter.hu/tevekenysegunk/szemelyes-segito-szolgalat) berkein belül. Ezen a platformon támogatást lehet kapni az alábbi témákban: önelfogadás (nemi identitás és szexuális irányultság), életvezetés, mentális közérzet, kapcsolatteremtés, konfliktuskezelés, párkapcsolat, stresszkezelés, előbújás (coming out) és egyéb, elsősorban a Szolgálat LMBTQI profiljához kapcsolható lelki nehézségek.

A www.hatter.hu/LMBTQIagyerekem oldalon további hasznos információt találsz a témában.