Előbújás

Az előbújás jelentősége

A coming out vagy magyarul előbújás alapvető igény és szükséglet az önazonosság megélése és az LMBTQI közösségbe való beilleszkedés megalapozásához. Az előbújás olyan mérföldkövek után következik be, hogy saját nemi identitásoddal vagy szexuális irányultságoddal már tisztába kerültél, önmagaddal már békét kötöttél. A „closet” az LMBTQI emberek búvóhelye, ahonnan előbújnak a coming out során, addig viszont jelképesen értve bezárva élnek, titokban tartva nemi identitásukat vagy szexuális irányultságukat. A titkolózás azonban megnehezíti az önelfogadást, az autentikus, saját érzéseknek és értékrendnek megfelelő életvitelt és ezáltal kapcsolati és mentális problémákat okozhat. A szituatív, környezeti tényezőket is figyelembe kell venni azonban ahelyett, hogy magasabb rendűként tekintünk a coming out-ra a titokban tartáshoz képest.


Az előbújás lehet szelektív, ha csak bizonyos emberek felé történik. Sokszor a teljes coming out évekig is eltart vagy valakinél sosem történik meg. A nemi és szexuális identitás felvállalása a szülők felé egy olyan mérföldkő, mely nagy jelentősége ellenére legtöbb esetben nem előzi meg a barátoknak való megnyílást és általában sokkal azután következik be, hogy a vonzalom egyértelművé válik. Mivel serdülőkorban még nagyon fontosak a szülői kapcsolatok a kortársakhoz való kapcsolódás mellett, sok meleg vagy leszbikus fiatal számára az egyik legnehezebb döntés felvállalni szüleik előtt nem heteroszexuális szexuális irányultságukat vagy nem cisznemű nemi identitásukat. Ezzel egyben azt is felvállalják, hogy nem fogják a szüleik hozzájuk fűzött heteroszexuális jövőképét beteljesíteni. 

Társadalmi elvárások

A társadalom alapvetően a cisz-heteronormatív nyomást helyezi ránk. Eszerint az az alapvetés, hogy az emberek a születési nemükkel megegyezőként azonosítják magukat és az ellenkező nemhez vonzódnak. Ebből kell kitörnie annak, akinek ettől eltérő az identitása. A leszbikusok, melegek, biszexuálisak, transzneműek és mindenki, aki nem a heteroszexuális vagy bináris (képpólusú) tengelyen tudja magát elhelyezni, meg kell, hogy ossza szeretteivel azt, ami egy cisznemű heteroszexuális személy esetében teljesen hétköznapi és magától értetődő: hogy szeret valakit és hogy ő dönt arról, hogyan szeretne élni.


Egy ideális világban senkit nem érne bántódás olyan tulajdonságokért vagy megélésekért, amikről nem tehet, és senkinek sem árt vele. Egy ideális világban az lehetsz, aki vagy és ebben megkapsz minden támogatást. Ha pedig valakinek nem tetszik, nem kell, hogy ő az életed része legyen. De mi a helyzet azokkal, akik a legközelebb állnak hozzád? Szülőkkel és barátokkal, akiknek vágysz a szeretetére és elfogadására, de félsz, hogy a saját elképzeléseik és elvárásaik megakadályozzák őket ebben? Minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de kevés ismeri ennek megfelelő módját, hogy az valóban a gyerek érdekeit szolgálja. A feltétel nélküli szeretet és elfogadás azonban a szülők feladata, amiért a gyerekeknek semmit sem kellene tenniük.

Kulturális különbségek

Az előbújást sok különböző kulturális, vallási és környezeti faktor veszi körül, amik miatt nem biztos, hogy mindenki minden időpillanatban jól fogadja és kezeli a megosztást, még akkor sem, ha alapvetően jószándékú, nem előítéletes és szeretettel fordul az érintett felé. Sajnos van olyan kontextus, ahol az elutasítástól való félelem valós és így a coming out folyamatát sem lehet minden esetben bíztatni, ha nem az szolgálja az illető érzelmi biztonságát és önmaga elfogadását. A konzervatív vagy mélyen vallásos rokonok sem feltétlen az LMBTQI csoport tagjait ítélik el személy szerint, inkább hajlamosak aggódni a jövőjük és családjuk miatt, a kiközösítés miatt, vagy félnek, hogy ők elrontottak valamit. Sok esetben nagyon tájékozatlanok a nemi identitás és szexuális irányultság különbözőségét tekintve azok az emberek, akik nem ismernek például melegeket vagy transzneműeket, kevés inofrmációjuk van a szexuális vagy családalapítási lehetőségek terén vagy egyszerűen kiközösítésként értelmezik, ha valaki egy kisebbségi csoport tagja.


Tippek az előbújáshoz

Azokat a szeretteidet, akiktől nagyon távol áll ez a téma, érdemes edukálni, megosztani a saját tapasztalataidat, szexuális felvilágosítást tartani bizonyos értelemben. A cél, hogy könnyebben értsék az élethelyzetedet, a lehetőségeidet, a megélésedet, és azt, hogy ki is vagy te valójában. Azt, hogy lehet szerelmi és szexuális életed, jövőd, családod és mentális jólléted akkor is, ha nem felelsz meg minden társadalmi elvárásnak, nem passzolsz bele minden előre legyártott skatulyába. Ha te egyensúlyban vagy magaddal és adott esetben a párkapcsolatodban is, nekik is könnyebb lesz megérteni, hogy nem elkallódtál, hanem megtaláltad a saját utad és szeretnéd ezt a megélést megosztani velük. Ha azt látják, hogy kiegyensúlyozott vagy, könnyebb lesz elfogadniuk ezt az aspektusát is az életednek. Azonban nem egyszerű rendben lenni társas támasz, a szeretteink megértő közelsége nélkül. Érdemes ezért először azoknaki a megnyílni, akik várhatóan elfogadóak és támogatóak lesznek és önmagadban megerősödve állni ki azok elé, akiknek ez a helyzet még új. Idővel ők is megértik, hogy ugyanaz az ember vagy, mint eddig, csak most már őszintébben önmagad lehetsz előttük is. Az előbújás pedig soha senkivel szemben ne legyen kötelezettség! Merd megválasztani az embereket és az időt a megosztásra. Az előbújásodnak azt kell szolgálnia, hogy a te önazonosságod, mentális jólléted fejlődjön és leginkább önmagadra kell tekintettel lenned. A coming out egy fontos lépés az identitásod alakulásában és mindenkinek nehéz egy ilyen pillanatra felkészülni. Tudd, hogy szeretnek téged a körülötted lévők és a legjobbat akarják neked, akkor is ha nem tudják ezt mindig megfelelően kifejezni.